Jump to content

Αυτή η Ιστοσελίδα ξανά δημιουργήθηκε για όλους εμάς τους λάτρεις τον retro μηχανημάτων που αγαπήσαμε στην παιδική μας ηλικία και τα οποία αν και πέρασαν αρκετά χρονια δεν θέλουμε να ξεχάσουμε!!

Εδώ μπορείτε να βρείτε και να ξανά-αγοράσετε αυτό που ψάχνατε χρόνια!
Σας ευχόμαστε καλή διαμονή και καλές αγορές!

0raid

Ποιός ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

Ποιός ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;  

66 μέλη εχουν ψηφίσει

1. 1. Ποιός ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

Recommended Posts

8 ώρες πρίν, spyros.s έγραψε:

πωπω... το να πηρες τον ψύκτρα εκείνη την εποχή ήταν πράγματι σπάνιο αφού όλοι εκαναν το βημα από τα 48αρια σε αμστραντ η c64....πολύ καλό και σπάνιο μηχάνημα....για την αμίγκα το 1988 δεν θα πω πολλά πέραν του ότι θα σε ζήλευαν όλοι....

Ήταν πρωτόγνωρες οι δυνατότητες της Amiga.. θυμάμαι, ένας φίλος που είχε Amstrad CPC 6128 και μου έκανε καζούρα όταν είχα το Spectrum που ήθελε μισή ώρα και βάλε να φορτώσει 128Κ παιχνίδι με το κασετόφωνο, ενώ αυτός ήταν χλίδα με τα floppies, είχε πάρει και εξωτερικό 5.25 ίντσες drive για φθηνές δισκέτες, λοιπόν όταν πρωτοείδε την Amiga έψαχνε που ήταν το βίντεο συνδεδεμένο με το μόνιτορ, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τέτοια γραφικά και ήχος έβγαιναν από home υπολογιστή. 

• Like 2

Η ιστορία μου με την Amiga είναι η εξής:

Αρχές δεκαετίας 90 έχοντας από το 1987 έναν Amstrad CPC 464 κι ένα Schneider EuroPC από το 1989, άρχισε να με ελκύει περισσότερο τεχνικά στα παιχνίδια ο ήχος. Είχα πάρει τηλέφωνο τον πειρατή (όπου δύο φορές είχα παραγγείλει όλες κι όλες, όλα τα άλλα παιχνίδια που είχα ήταν αυθεντικά) και τον ρώτησα αν έχει κάποιο παιχνίδι στον Amstrad που να μιλάει, να ακούω φωνή δηλαδή. Μου είπε ότι δεν έχει κάτι εκτός από ένα πρόγραμμα που σου λέει ότι του πληκτρολογήσεις.

Εκείνη την περίοδο ο κολλητός μου και γείτονάς μου, είχε επίσης Amstrad CPC 464 και μου έλεγε ότι σύντομα θα αγοράσει Amiga 500. Τον ρώτησα αν η Amiga έχει κάνα παιχνίδι που να μιλάει. Μου λέει: "Πφφ, στην Amiga όλα τα παιχνίδια μιλάνε!". Εκείνη την στιγμή με έπιασε ένα δέος αλλά έβαζα συχνά παιχνίδια (και ειδικά το Kung Fu Master) στον Amstrad και σκεφτόμουν τι ωραίο μηχάνημα που είναι και ότι η Amiga θα είναι για λίγο καλύτερη.

Παρασκευή απόγευμα, μουντός ο καιρός, διάβαζα αγγλικά. Από το μπαλκόνι βλέπω τον κολλητό μου με τον πατέρα του να βαδίζουν προς το αυτοκίνητο, ένα Volkswagen σκαραβαίος, πολύ ρετρό! Σίγουρα πηγαίνουν Αθήνα, στον Εγκέφαλο computers για την Amiga, σκέφτηκα!

Έτσι την επόμενη μέρα, γύρω στις 11 το πρωί, πήγα σπίτι του με κάποια παιχνίδια του Amstrad που μου είχε δανείσει, ως δικαιολογία για να τα επιστρέψω. Ήταν εκεί με έναν φίλο του και φάνηκε ότι ενοχλήθηκαν όταν με είδαν αλλά δεν με ενδιέφερε γιατί ήθελα να δω την Amiga 🙂

Έπαιζαν το Smash TV το οποίο μου φάνηκε okay, όχι όμως κάτι το φοβερό. Έπειτα όμως έβαλε το WrestleMania 1. Ενώ είχα πει στον εαυτό μου ότι θα είμαι ψύχραιμος και cool, όταν άκουσα την μουσική στο WrestleMania, μου έπεσαν τα σαγόνια! Πραγματικά έπρεπε να έρθει γερανός να μου κλείσει το στόμα! Έφαγα ένα κόλλημα με την Amiga και προσπαθούσα για κάποια χρόνια ανεπιτυχώς να πείσω την μητέρα μου να μου αγοράσει μία. 

Στην πορεία άρχισα να στρέφομαι προς τα PC γιατί είχα πάρει έναν 286, μου άρεσαν τα adventures και το 1993 έβαλα σκληρό δίσκο, κάρτα ήχου και single speed CD ROM drive. Πήγα να πάρω το PC όταν ήταν έτοιμο και ο μαγαζάτορας ήξερε τι έκανε. Είχε βάλει να παίζει το King's Quest 5 CD version. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που άκουσα με κάρτα ήχου στο PC και τελικά το πήρα κι αυτό με 25.000 δραχμές.

Έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να αποκτήσω τελικά κι εγώ μια Amiga. Ήταν ένα μηχάνημα όνειρο, όλα ήταν σούπερ. Ότι υπήρχε στον Amstrad και το έβλεπα μετά και στην Amiga, ήταν κλάσεις ανώτερο. Η λέξη "πώρωση" ταίριαζε απόλυτα με αυτόν τον υπολογιστή. Τώρα προσέχω περισσότερο την τεχνική. Ο ήχος της με εκπλήσσει θετικά, μουσική, samples κλπ. Επίσης το scrolling δεν παίζεται. Παιχνίδια όπως Jim Power, Shadow of the Beast, Soccer Kid, Turrican κλπ. είναι να τα τρέχεις μόνο και μόνο για να θαυμάζεις την τεχνική. 

Δεν με ενδιαφέρει και δεν μπαίνω στην διαδικασία να πω ποιος είναι ο καλύτερος υπολογιστής. Για μένα υπάρχει ο αγαπημένος υπολογιστής είτε είναι Amiga, είτε Atari είτε Spectrum. Γιατί κάθε μηχάνημα είχε το δικό του προσωπικό ύφος και ο καθένας το βλέπει διαφορετικά. 

• Like 3
  • Love 2

6 ώρες πρίν, Dimitris1980 έγραψε:

Δεν με ενδιαφέρει και δεν μπαίνω στην διαδικασία να πω ποιος είναι ο καλύτερος υπολογιστής. Για μένα υπάρχει ο αγαπημένος υπολογιστής είτε είναι Amiga, είτε Atari είτε Spectrum. Γιατί κάθε μηχάνημα είχε το δικό του προσωπικό ύφος και ο καθένας το βλέπει διαφορετικά.

Σε 2 γραμμές τα είπες όλα. Δεν είναι θέμα καλύτερου υπολογιστή, είναι θέμα αγαπημένου υπολογιστή. Απλά άπαντες προσπαθούν να πείσουν τους υπολοίπους ότι ο αγαπημένος τους υπολογιστής είναι και ο καλύτερος, καθώς έτσι νιώθουν καλά με τους εαυτούς τους. Το ίδιο κάνουν φυσικά και με την αγαπημένη τους ομάδα, το κόμμα τους και πολλά ακόμη! 😉

Για εμένα, επειδή ήμουν Atari ST user από την εποχή που πρωτοβγήκε ο υπολογιστής, η Amiga ήταν ένας ST με πολύ καλύτερο ήχο. Και αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό της ήταν που με εντυπωσίαζε ανέκαθεν, όπως και εσένα.

• Like 1

Κύριοι όλα είναι θεμα νοσταλγίας...εγώ είχα την χαρα να εχω τον σπεκτρουμ στα ντουζένια του  και μετά τον 6128 επισης σε χρόνια ακμής του αλλά και αργότερα το ίδιο με την Αμίγκα. Προφανώς λοιπόν αγαπάω τα τρία αυτα μηχανήματα που μου φέρνουν νοσταλγία για τα χρόνια εκείνα αλλά μπορώ με τα ώριμα πλέον μάτια μου να πω ποιο είναι καλύτερο και που αλλά και που υστερούσε το καθένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό της εποχής. Τα αλλά 2 μηχανήματα της εποχής δεν τα έζησα και δεν εχω νοσταλγία για αυτά παρά μόνο έμμεση κυρίως μέσω όσων διάβαζα στο πίξελ. Έτσι απέκτησα αργά εναν c64 το 2009 μόνο και μόνο για να δω στην πραξη όσα έχασα τότε και δυστυχώς δεν κατάφερα να τον χαρώ ακόμα και σήμερα λόγω ενός προβλήματος που έχει και περιμενω να το φτιαξει κάποιος που ξερει και μπορεί! Το st από την άλλη όμως ούτε το ειχα ούτε ενιωθα κατι για αυτό οπότε το απαξίωσα στο μυαλό μου σαν επιλογή παρόλο που ήταν άδικο εκ των υστέρων...Που θέλω να καταλήξω; Στο αυτονόητο...αναφορικά με τα ρετρό μηχανήματα καλό και αγαπημένο είναι εκείνο που ενεργοποιεί νοσταλγία... αν δεν το κάνει τουλάχιστον σε ανθρώπους σαν και μένα δεν έχει θέση στην συλλογή τους. Τόσο απλά...

• Like 3

10 ώρες πρίν, spyros.s έγραψε:

Που θέλω να καταλήξω; Στο αυτονόητο...αναφορικά με τα ρετρό μηχανήματα καλό και αγαπημένο είναι εκείνο που ενεργοποιεί νοσταλγία... αν δεν το κάνει τουλάχιστον σε ανθρώπους σαν και μένα δεν έχει θέση στην συλλογή τους. Τόσο απλά...

Χμ... Ενώ εκ πρώτης συμφωνώ απόλυτα με το ανωτέρω συμπέρασμα, μετά φέρνω στο μυαλό μου κάποια μηχανήματα που πέρασαν από τα χέρια μου και τα συναισθήματά μου γι' αυτά και δυσκολεύομαι να καταλήξω κάπου. Για παράδειγμα, την εποχή της Amiga, η μόνη που πέρασε από τα χέρια μου ήταν η A500 Plus και μάλιστα αργά (1993). Κι όμως, λατρεύω τις 500άρες, τις 2000αρες και τις 1200άρες, αντιμετωπίζω σχετικά θετικά την Α600 και δεν μου κάνουν καμία αίσθηση οι Α4000 (είχα 3!) και το CDTV (επίσης 3) αλλά ούτε και η Α3000 ή το cd32! Στους Atari τώρα, ενώ είχα τον original ST παρόλα αυτά ο συγκεκριμένος δεν με τραβάει, σε αντίθεση με τους 520STFM και 1040STF, ενώ δεν νοιάζομαι καθόλου για τον STE (παρόλο που έχω!). Και, τέλος, καραγουστάρω τους Commodore 16 και Oric Atmos που τους απέκτησα την τελευταία δεκαετία αλλά δεν τους είχα ποτέ back in the day! Πώς εξηγούνται όλα αυτά, γιατρέ μου; 😄

Μήπως τελικά νοσταλγούμε κάποια μηχανήματα επειδή τα είχαμε (αλλά όχι όλα όσα πέρασαν από τα χέρια μας) και συμπαθούμε και κάποια άλλα επειδή απλά για τον Χ ή Υ λόγο μας έκαναν κλικ; Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Γιατί άραγε - και αν αφήσουμε απ' έξω την χρηματική αξία - at any given day θα προτιμούσα τον ταπεινό ZX Spectrum από μια Amiga 3000 ή 4000; 🤔

• Love 1

Γιατρός mode on: Αγαπητέ Πάνο ξέρεις πολύ καλά ότι είσαι ειδική περίπτωση...αυτό διότι είσαι από τους ελάχιστους που δεν είχες μόνο εικόνα ως χρήστης αλλά και από την μεριά του πωλήτή στην τότε ελληνική silicon valley στην Στουρνάρα. Έτσι είχες πρόσβαση σε όλα τα μηχανήματα της εποχής και όχι σε όσα επέτρεπαν οι κοινωνικές σου σχέσεις ή το πίξελ και το user! Εξού και η μίνι διαφωνία μας για την δημοτικότητα του c64 σε άλλο θέμα σε άλλο φόρουμ! 🙂

Επίσης, εσύ είσαι από τα άτομα που δεν παράτησες τα ρετρο μηχανήματα ποτέ αλλά τα διατήρησες ακόμα και στην δεκαετία του 90, ενώ απόλαυσες και την εποχή στα 00'ς όπου σου χάριζαν ή σου πουλούσαν για ευτελή ποσά σε Έλλάδα και Ευρώπη τα μηχανήματα που σήμερα έχουν γίνει ... "ιερά δισκοπότηρα" και πουλιούνται σε τιμές μεταχειρισμένου μικρομεσαίου... ¨οταν λοιπόν είχες αυτό το background και την δυνατότητα να τα έχεις όλα σχεδόν τσάμπα πέρασες εύκολα στην φάση του ηλεκτρονικού θυσαυρισμού, του  σκουπιδιάρη των υπολογιστών για κάποιους μη σχετικούς άρα και απέκτησες όλα (σχεδόν) τα μηχανήματα της εποχής. Θα μπορούσες μάλιστα να βγάλεις και χρήμα από δαύτα αν το επιδίωκες κάτι που δεν έκανες απ' όσο έχω καταλάβει και βιώσει και από την δική μας συναλλαγή με το pc for klarino use που μου πούλησες πριν χρόνια για τον πατέρα μου!

Η άποψη μου λοιπόν δεν αλλάζει στην ουσία της και απλά αποτελείς την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα όπου η νοσταλγία είναι ο κινητήριος παράγοντας ενασχόλησης με το ρετρό για τους πολλούς. Επαναλαμβάνω ότι εξαιρώ από την παραπάνω διαπίστωση τους συλλέκτες δεκάδων ομοίων μηχανημάτων με σκοπό την μεταπώληση  ή την τέρψη των ματιών τους  διότι ειδικά το τελευταίο αγγίζει τα όρια της υπερβολής μην γράψω ψυχικής νόσου και παρεξηγηθώ. Τα έχουμε συναντήσει κατά καιρούς στο χώρο αυτά...μάλιστα είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχω ενεργότερη συμμετοχή στα όποια δρώμενα!

( Κάποτε ένας ...φορεας του  παραπάνω είδους, έδειξε κατάπληξη όταν του εξήγησα ότι είχα μόνο μια αμίγκα, και συνολικά 5 μόνο υπολογιστές και τίποτα άλλο ως απλός συλλέκτης αναμνήσεων... Του έκανε εντύπωση που δεν ενδιαφέρομαι να πάρω κάτι άλλο πλην να έχω αξιόμαχα τα δικά μου... )

Γιατρός mode off.     

• Love 1

Σωστά,

κάποια μηχανήματα τα νοσταλγούμε διότι ποτέ δεν τα είχαμε ενώ θα θέλαμε γιατί μας είχαν κάνει κάποιο κλικ τότε. Από την άλλη υπάρχουν και μηχανήματα που θέλουμε να αποκτήσουμε (ή αποκτήσαμε τώρα) γιατί ψαχνόμαστε και βρίσκουμε πληροφορίες που τότε μας ήταν αδιάφορες. Π.χ. θα μου άρεσε να έχω ένα Sega Mega CD με 32X ενώ τότε το προσπερνούσα. Επίσης θα με ενδιέφερε ένας Acorn Archimedes ή ένα FM Towns. Πάνω απ΄ όλα πάντως κοιτάω για μηχανήματα που θα ασχολούμαι (gaming κυρίως) και δεν θα κάθονται σε ένα ράφι ή μια αποθήκη. Είμαι πολύ περισσότερο player παρά collector. 🙂

Αν εξαιρέσεις το PC (Dos/Windows 95) όλα τα άλλα μηχανήματα (Amiga, Atari, Mac) τα πήρα επειδή δεν είχα κανένα από αυτά την εποχή που κυκλοφορούσαν. Ειδικά μια Amiga ήθελα πάρα πολύ. Από την άλλη, ενώ τότε μου ήταν αδιάφορο, τώρα συμπαθώ ιδιαίτερα τον Atari 1040STF γιατί έχει πολύ ωραίο design καθώς και ενσωματωμένες θύρες midi. Ότι πρέπει για Police Quest 2, Codename Iceman κλπ. με Roland MT32.

Επίσης η αγάπη του καθενός προς ένα μηχάνημα, φαίνεται από το μεράκι και τον χρόνο που έχει ασχοληθεί με αυτό. Βλέπω και διαβάζω για Spectrum, Amstrad με gotek, αξεσουάρ κλπ. και εντυπωσιάζομαι με όλα αυτά που έχουν/έχετε στήσει ορισμένοι.

• Like 2

On 17/4/2023 at 10:38 ΠΜ, spyros.s έγραψε:

Γιατρός mode on: Αγαπητέ Πάνο ξέρεις πολύ καλά ότι είσαι ειδική περίπτωση...αυτό διότι είσαι από τους ελάχιστους που δεν είχες μόνο εικόνα ως χρήστης αλλά και από την μεριά του πωλήτή στην τότε ελληνική silicon valley στην Στουρνάρα. Έτσι είχες πρόσβαση σε όλα τα μηχανήματα της εποχής και όχι σε όσα επέτρεπαν οι κοινωνικές σου σχέσεις ή το πίξελ και το user! Εξού και η μίνι διαφωνία μας για την δημοτικότητα του c64 σε άλλο θέμα σε άλλο φόρουμ! 🙂

Επίσης, εσύ είσαι από τα άτομα που δεν παράτησες τα ρετρο μηχανήματα ποτέ αλλά τα διατήρησες ακόμα και στην δεκαετία του 90, ενώ απόλαυσες και την εποχή στα 00'ς όπου σου χάριζαν ή σου πουλούσαν για ευτελή ποσά σε Έλλάδα και Ευρώπη τα μηχανήματα που σήμερα έχουν γίνει ... "ιερά δισκοπότηρα" και πουλιούνται σε τιμές μεταχειρισμένου μικρομεσαίου... ¨οταν λοιπόν είχες αυτό το background και την δυνατότητα να τα έχεις όλα σχεδόν τσάμπα πέρασες εύκολα στην φάση του ηλεκτρονικού θυσαυρισμού, του  σκουπιδιάρη των υπολογιστών για κάποιους μη σχετικούς άρα και απέκτησες όλα (σχεδόν) τα μηχανήματα της εποχής. Θα μπορούσες μάλιστα να βγάλεις και χρήμα από δαύτα αν το επιδίωκες κάτι που δεν έκανες απ' όσο έχω καταλάβει και βιώσει και από την δική μας συναλλαγή με το pc for klarino use που μου πούλησες πριν χρόνια για τον πατέρα μου!

Η άποψη μου λοιπόν δεν αλλάζει στην ουσία της και απλά αποτελείς την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα όπου η νοσταλγία είναι ο κινητήριος παράγοντας ενασχόλησης με το ρετρό για τους πολλούς. Επαναλαμβάνω ότι εξαιρώ από την παραπάνω διαπίστωση τους συλλέκτες δεκάδων ομοίων μηχανημάτων με σκοπό την μεταπώληση  ή την τέρψη των ματιών τους  διότι ειδικά το τελευταίο αγγίζει τα όρια της υπερβολής μην γράψω ψυχικής νόσου και παρεξηγηθώ. Τα έχουμε συναντήσει κατά καιρούς στο χώρο αυτά...μάλιστα είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχω ενεργότερη συμμετοχή στα όποια δρώμενα!

( Κάποτε ένας ...φορεας του  παραπάνω είδους, έδειξε κατάπληξη όταν του εξήγησα ότι είχα μόνο μια αμίγκα, και συνολικά 5 μόνο υπολογιστές και τίποτα άλλο ως απλός συλλέκτης αναμνήσεων... Του έκανε εντύπωση που δεν ενδιαφέρομαι να πάρω κάτι άλλο πλην να έχω αξιόμαχα τα δικά μου... )

Γιατρός mode off.     

Γιατρέ μου, θεωρώ ότι έχετε δίκιο και με έχετε ψυχολογήσει στο ακέραιο. Συμφωνώ σε όλα αναφέρετε στην... γνωμάτευσή σας!

Προσπαθώ όμως να θυμηθώ το PC for klarino use που αναφέρεις: ήταν ένα branded mini PC με Pentium III στα 700MHz ή το μπερδεύω με κάποιο άλλο; Γιατί εντάξει, η αλήθεια είναι ότι - ειδικά με τα PCs είμαι σαν το παιδάκι: αγοράζω συχνότατα, τα στήνω/καθαρίζω/επισκευάζω/αναβαθμίζω και μετά τα βαριέμαι και τα ξαναπουλάω (συνήθως με χασούρα μάλιστα, καθώς το εμπορικό μου δαιμόνιο... χάνει λάδια).

2 ώρες πρίν, dony έγραψε:

Γιατρέ μου, θεωρώ ότι έχετε δίκιο και με έχετε ψυχολογήσει στο ακέραιο. Συμφωνώ σε όλα αναφέρετε στην... γνωμάτευσή σας!

Προσπαθώ όμως να θυμηθώ το PC for klarino use που αναφέρεις: ήταν ένα branded mini PC με Pentium III στα 700MHz ή το μπερδεύω με κάποιο άλλο; Γιατί εντάξει, η αλήθεια είναι ότι - ειδικά με τα PCs είμαι σαν το παιδάκι: αγοράζω συχνότατα, τα στήνω/καθαρίζω/επισκευάζω/αναβαθμίζω και μετά τα βαριέμαι και τα ξαναπουλάω (συνήθως με χασούρα μάλιστα, καθώς το εμπορικό μου δαιμόνιο... χάνει λάδια).

modded black pc case με core 2 duo 4γκιγκα μνημη win 7 πριν μερικά χρόνια...είχαμε συναντηθεί κάπου στην λιοσίων με τα αυτοκίνητα και μου το εφερες...

• Like 1

5 ώρες πρίν, spyros.s έγραψε:

modded black pc case με core 2 duo 4γκιγκα μνημη win 7 πριν μερικά χρόνια...είχαμε συναντηθεί κάπου στην λιοσίων με τα αυτοκίνητα και μου το εφερες...

Α, καλά, ούτε που το θυμάμαι. Με ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι ρε φίλε δεν δεν γίνεται δουλειά... 😵

• Haha 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό η κάντε σύνδεση.

Πρέπει να είστε μέλος για να απαντήσετε

Δημιουργία Λογαριασμού

Έυκολα , γρήγορα ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!

Δημιουργία

Σύνδεση

Έχετε ηδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Κάντε Σύνδεση

Copyright © 2011-2023 Retroworld.gr | Powered by ZEROraid
  • Create New...